loading...

Petua Ikan Bilis Goreng Lebih Garing Dan Rangup

loading...

Ikan bilis yang digoreng garing Dan Rangup memang enak dimakan dengan pelbagai cara. Ikam Bilis Yang garing Adalah Rahsia Sambal Tumis tumis Lebih Sedap, Ikan Bilis juga Sedap dimakan Goreng Sahaja Atau Digoreng bersama Bawang Dan Cili padi, Ikan Bilis Juga Boleh Dibuat Rencah Nasi Goreng Dan Sebagainya Tetapi Jika Ikan bilis Menjadi Liat Pastinya Mencacatkan masakan anda!! Jadi Bagaimana Mengekalkan Kerangupan Ikan Bilis??
Cara 1. Jenis Ikan Bilis
1. kena pilih ikan bilis yang mutunya grad A.. [biasanya ikan bilis bewarna putih atau kekuningan dan nipis..harganya mahal sedikit.]
2. belahkan dan bersihkan kekotoran. Ataupun Beli Je Yang dah Siap Dikupas!!
Cara 2. Cara Mengoreng
Panaskan minyak yang banyak dalam kuali
Basuhkan ikan bilis dan tapiskan dengan cepat. Pastikan ikan bilis tidak kembang.
Masukkan ikan bilis terus dala m kuali dan sentiasa kacau rata sampai garing
Bila telah nampak garing [biasanya tiada kedengaran bunyi saperti meletik] angkat dan Tapiskan Minyak ikan bilis gunakan senduk berlubang.
7. Taburkan ikan bilis atas dulang atau mangkuk yang dilapikkan dengan kertas tisu besar untuk menyerapkan lebihan minyak.
Cara 3. Cuka
1. Bersihkan ikan bilis dan masukkan ke dalam bekas.
2. Masukkan cuka dan gaulkan rata bersama ikan bilis.
3. Perap selama 5 minit.
4. Goreng ikan bilis seperti biasa. Insya-Allah ikan bilis anda akan lebih garing dan kerangupannya mampu bertahan lama.

Selamat Mencuba-



0 Response to "Petua Ikan Bilis Goreng Lebih Garing Dan Rangup"

Post a Comment