loading...
Bahan-bahannya :
● 2 ekor ayam – potong 4 / ikut suka, elakkan terlalu kecil
Rempah ratusnya...
● 3 biji bawang besar
● 13 ulas bawang putih
● 2 inci halia
● 2 sudu teh garam
● 1 sudu serbuk kunyit
● 1 sudu serbuk cili
● 1 sudu serbuk lada sulah
● 1 sudu serbuk jintan manis
● 1 sudu serbuk jintan putih
● 1 sudu serbuk ketumbar
● 1 sudu serbuk kulit kayu manis
● 3 biji buah pelaga
● 1 cawan susu cair
● 2 biji buah lemon
● 2 ikat daun ketumbar
● 2 ikat daun pudina
● 2 sudu marjerin
● 2 sudu sos tiram
● sedikit pewarna merah
Cara-caranya :
1. Pertama sekali buat tairu/susu masam. Perahkan ½ biji buah lemon ke dalam 1 cawan susu cair dan kacau. Sekarang anda akan melihat perubahan susu cair tadi menjadi tairu. Kalau nak gunakan plain yogurt pun boleh menggantikan tairu ini.
2. Lepas itu, masukkan kesemua bahan-bahan rempah ratus tadi ke dalam pengisar. Perahkan 1 biji buah lemon sekali ke dalam pengisar.
3. Kemudian, masukkan tairu ke dalam pengisar. Kisarkan bahan-bahan ini sehingga halus dan sebati.
4. Bila sudah selesai mengisar bahan-bahan tadi, lumurkan ke atas ayam-ayam ini. Pastikan kesemua ayam ini dilumur sehingga sebati dengan rempah ratus ini.
5. Masukkan ayam-ayam yang telah diperap dengan rempah ratus tadi ke dalam beg plastik kedap udara. Boleh juga guna bekas-bekas plastik yang kedap udara. Ini penting supaya tiada bau-bau wap asing di dalam peti ais masuk kedalam ayam yang diperap tadi. perap ayam ini selama 5 jam .
6. Akhir sekali bakar pada 170C selama 1 jam...
0 Response to "RESEPI AYAM TANDOORI"
Post a Comment